Nike закриє бутси з коміром!

Найважливішим елементом сучасних футбольних бутс уважається комір. Але він довівся по вдачі далеко не всім футболістам, і це стосується як супер профі так і простих аматорів.

Найважливішим елементом сучасного спортивного взуття вважається комір. Мова йде не про той комір, піднявши який ви будете наслідувати Еріку Кантона, а про те, який ви можете побачити на своїх кросівках ледве вище щиколотки. В Nike є динамічна посадка (DF), TechFit  виконує аналогічні функції в конкурентів з Adidas, а evoKnit – в Puma. Багато інші виробники, випливаючи моді, теж розробили щось подібне. Незважаючи на те, що Nike були тими, хто створив цей тренд, ризику припустити, що, саме вони його й «уб'ють»! И знаєте, що саме дивне? Навряд чи вони про це підозрюють…

Найк припинить випуск Dynamic Fit Collar

Перейдемо до справи.

Компанія Nike тільки що презентувала свою новітню модель футбольних бутс HyperVenom Phantom III, надавши своїм покупцям можливість купити бутси як з, так і без коміра Dynamic Fit. Зважаючи на те, що це було єдиною відмінністю в конструкції, у нас з'явилася реальна можливість зрівняти на практиці функціональність бутс Nike без коміра й з його наявністю. Так, колись можна було відрізати комір або просто зрівняти такі моделі, як, наприклад, Opus і Obra, Vapor і SuperFly, Phantom і Phinish... Однак, головна проблема полягає в тому, що відмінності будуть досить істотною. Відрізання коміра порушувало б усю конструкцію бутси, а зіставлення відчуттів від використання бутс із носком з іншими моделями ще більше поставило б результати такого порівняння під сумнів. Незважаючи на те, що дискусії про те, є чи комір необхідним елементом дизайну футбольних бутс, не вмовкали ні на секунду, нікому так і не вдавалося знайти вирішальний аргумент на користь тієї або іншої концепції.

Однак Phantom III у корені змінили стан справ.

Випробувавши бутси даної моделі як з коміром, так і без нього, нам нарешті вдалося встановити, який варіант дизайну є більш функціональним. Хоча обидві варіації чудові, конструкція з низьким зрізом здалася нам більш практичної в процесі тестування. При прискореннях з м'ячем, дриблінгу, у момент виконання потужних ударів або довгих передач, Phantom III без поводився набагато краще свого опонента.

футбольні бутси nike phantom з коміром і без.

Так що ж, Nike неусвідомлено поклали початок кінцю «епохи комірів»?

Ходять слухи, що в Nike розглядають можливість проведення аналогічного експерименту із серією Magista (дві ідентичні моделі бутс, за винятком коміра Dynamic Fit, відсутнього в однієї з них). Якщо вони підуть на це, то ми одержимо ще одну можливість об'єктивно оцінити ситуацію. Phantom III без коміра - одна із трьох наших самих продаваних моделей на ринку. Це змушує задуматися про те, наскільки гарні могли б бути інші моделі, якби вони відповідали класичному дизайну футбольних бутс. Так чи інакше, варіація з коміром у набагато більшому ступені відповідає сучасним віянням стилю. Враховуючи підвищений попит на футуристичні дизайнерські розв'язки на ринку спортивного взуття, виникають сумніви, що коміри зовсім відійдуть у минуле. Разом з тим, ми нітрохи не здивуємося, якщо почуття до бутсів з комірами поступово почнуть остигати. Якщо ж коміри повністю «вимруть» протягом наступних 3-5 років, то Phantom III безсумнівно стане першопричиною такого результату.

Футболістам не сподобався Dynamic Fit Collar.

Багато професійних футболістів не прийняли нововведення від Nike у вигляді Dynamic Fit Collar. Більшість із них скаржилося на дискомфорт і менший ступінь волі в порівнянні із класичним кроєм футбольних бутс. Доходило до того, що для таких супер зірок як Роналдо й Неймар випускали спеціальні варіації бутс із заниженим коміром або ж зовсім без нього.

Роналдо з модифікованим Dynamic Fit Collar