Nike Flywire | Технології NASA у Ваших бутсах.

Технологія FlyWire, розроблена Nike десять із зайвим років тому й донині залишається інноваційної.

Nike FlywireТехнологія FlyWire, розроблена Nike десять із зайвим років тому й донині залишається інноваційної. По сформованої в співтовариству виробників спортивних товарів традиції, дане технологічне нововведення було представлено миру в переддень великого спортивного форуму -Олімпіади 2008 у Пекіні. Легкоатлети американської збірні змагалися в ультрасучасні на той час бігових моделях Zoom Victory Spikes і Zoom Matumbo

Що таке Flywire

Уже на початку десятиліття виробниче керівництво Nike замислювалося про розробку подібної технології. Інженери почали роботу над модифікацією ключових областей з метою забезпечити максимальну стійкість. Було вирішено, що для того, щоб взуття не втрачало легкості, її слід зміцнювати волокнами міцного, але в той же час досить легковагого матеріалу. Вибір припав на розробку хіміків з Celanese Corporation - матеріал «вектрана».

Чому саме «вектрана»

Волокна цього матеріалу надзвичайно тонкі, але при цьому вони в рази міцніше стали. Легкий, але в той же час, що володіє чудовою еластичністю матеріал – це саме те, що було потрібно розроблювачам з Nike для створення гнучкого й стійкого спортивного взуття, що дозволяє знизити ризик одержання травм. За словами керівника відділу інновацій компанії, на вибір на користь «вектрана» також вплинув досвід інженерів NASA, , що активно використовують цей матеріал для своїх розробок.

Nike Flywire у сучасних бутсах

Результати застосування Flywire для футболу.

Першою моделлю футбольних бутс зроблених із застосуванням технології Flywire від nike були - Nike Mercurial SuperFly, вони стали найлегшими зразками футбольного взуття, які коли-або бачив мир. Вони важили рекордні 180 грам, у той час як вага аналогів була незмінно більше. Слова одного із засновників Nike Білла Бауерман, сказані під час перебування тренером з легкій атлетиці, нарешті знайшли своє втілення: «Щоб вийшли кращі бігові шиповки, потрібно забити цвяхи в стопу». Верхня частина цих бутс була настільки легкої, що футболісти не відчували буквально нічого, крім шипів на підошві.

Комбінація передових розробок

Компанія Nike славиться здатністю робити революції в галузі, але є те, що в них виходить робити із ще більшим успіхом – комбінувати різні інноваційні технології в одній моделі. Розробка революційного матеріалу Flyknit в 2012-м року, визначила появу Nike SuperFly 4  в 2014 році, неймовірно легенів футбольних бутс, що забезпечують відмінне зчеплення. Вага їх становить ледве більш 180 грам, що робить їхнім комфортним взуттям як для ігор, так і для тренувань. Ці бутси поєднують у собі цілих три інноваційні технології: волокно Flywire, 3D- в'язаний матеріал Flyknit і підошва Phylon. Особою нових бутс, побудованих за технологією Flywire, став Кріштіану Роналду.

Кріштіано Роналдо nike MERCURIAL SUPERFLY IV з Flywire

Адаптивний дизайн

Представте, що в стопі атлета раптом з'являються нові сухожилля, що забезпечують стійкість і додаткову гнучкість. Звучить химерно, але це саме те, що дала спортсменам технологія Flywire. Крім чисто технологічних переваг, новий матеріал служив також у якості помітного атрибута дизайну кросівок, маючи яскраве, помітне фарбування й разючу еластичність. Хоча експериментальна пара моделі Nike Zoom Victory з технологією Flywire, у якій легкоатлет Алан Уебб брав участь у забігу, що проходив в 2007-м року в бельгійському містечку Брассхат, мала повністю білий колір. Такий мінімалістичний дизайн довівся по вдачі знаменитому Бернарду Лагат, що виграв «золото» на легкоатлетичному чемпіонаті миру 2007-го року в японській Осаці у взутті аналогічного розцвічення.

Flywire в Air VaporMax

Flywire дотепер є базовою технологією компанії Nike. Підтвердженням цьому може бути актуальна модель Nike Air VaporMax. У її конструкції вперше використовується інноваційна підошва, постачена повітряними подушками особливої форми, однак верхня частина як і колись являє собою комбінація технологій Flyknit і Flywire. Безсумнівно, протягом останніх років вони були в значній мірі удосконалені й пережили безліч доробок, але, разом з тим, ці технології як і раніше перебувають в авангардах, рухаючи спортивну індустрію вперед, а компанія Nike продовжує впевнено домінувати як у сегменті спортивному, так і повсякденному взуття.