Бутси для гри у важких погодних умовах. Секрети Nike і Adidas.

Який тип підошви використовувати в тих або інших умовах є одним з найважливіших для футболістів. Пропонуємо вам ознайомитися з керівництвом, яке допоможе вам зробити правильний вибір.

«Він повинен був встигнути на цей простріл ... Але він підсковзнувся й упав.» Шанс упущений, розчарування не знає границь.

Іноді ви навіть не почуваєте, що заточуєтеся, однак, ваші стопи починають по-зрадницькому прослизати по полю. Чому так відбувається? Усі тому, що ви відіграєте в бутсах, не призначених для даного ігрового покриття. Розв'язок про те, який тип підошви використовувати в тих або інших умовах є одним з найважливіших для футболістів. Пропонуємо вам ознайомитися з керівництвом, яке допоможе вам зробити правильний вибір.

Що ми називаємо підошвою бутс?

Підошва футбольної бутси - це довгастий фрагмент твердого матеріалу, що виступає в якості самого нижнього шару взуття. Найчастіше підошва виготовляється із пластику. Її конструкція може бути повністю цільної, з фіксованими шипами й іншими елементами, а може мати отвору з різьбленням для знімних шипів. Зверніть увагу, тут мова йде про футбольні бутси, а не про спортивні кросівках, нижній шар яких являє собою, скоріше, платформу, а не підошву.

Яких типів буває підошва бутс?

По великому рахункові, існує три базові типи підошви: для твердих поверхонь (FG), для м'яких поверхонь (SG) і для штучних поверхонь (AG). Кожний такий тип покликано забезпечити оптимальне зчеплення з певним ігровим покриттям. У деяких випадках замість «штучна поверхня» може використовуватися термін «штучний газон». Крім того, існує безліч різноманітних проміжних категорій, придуманих виробниками в маркетингових цілях. Однак, орієнтуючись на буквосполучення FG, SG і AG, вам, безумовно, буде простіше підібрати підходящу конфігурацію підошви бутс під ваше ігрове покриття.

Конструкція верху бутси у всіх категоріях по більшій частині однакова

Чому вони різні?

Ключовий фактор тут – глибина проникнення в ґрунт. Конструкція верху бутси у всіх категоріях по більшій частині однакова. Відмінність полягає у виступах на поверхні підошви - шипах і лезах. Питання в тому, наскільки глибоко шипи ваших бутс повинні входити в землю в даній конкретній ситуації, і, що найголовніше, наскільки глибоко вони можуть у неї ввійти.

На твердому газоні вам буде потрібно неглибоке проникнення. Це забезпечить достатній рівень зчеплення, щоб дозволити вам вільно прискорюватися й розвертатися, не дозволяючи вашим ногам загрузнути в ґрунті. Виходячи із цього, підошви бутс категорії FG, в основному, мають трохи досить коротких фіксованих шипів або лез, які дозволяють розподілити вага вашого тіла по більшій площі. Будучи зафіксованими, шипи й леза на FG-бутсах практично завжди виготовляються з того самого або аналогічного пластикового матеріалу, що й інша частина підошви.

На м'якому полі, навпаки, вам буде потрібно більш глибоке проникнення. Чим м'якше ґрунт, тем більшим буде зсув, що утрудняє забезпечення надійної опори. Саме тому на підошви бутс категорії SG звичайно встановлюється менша кількість більш довгих і гострих шипів. Принцип досить простий: більший тиск у меншій області дає більш глибоке проникнення. Через те, що шипи SG-бутс довше, вони найчастіше бувають знімними, і або цілком виготовлені з металу, або постачені металевими наконечниками, що не дозволяє їм зламатися під тиском. Крім того, можливість власноручно вкручувати шипи дозволяє експериментувати із широким діапазоном їх довжин і форм, підбираючи оптимальні комбінації для різних погодних умов.

Штучне покриття - це окрема історія. Глибина проникнення шипів тут практично не залежить від погодних умов, адже гума, яка є основним матеріалом синтетичних покриттів зберігає свою щільність навіть при рясних опадах. Тому на такій поверхні вам буде потрібно мінімальне зчеплення. Із цієї причини підошви бутс категорії AG оснащені безліччю дрібних і плоских шипів, що дозволяє розподіляти вага тіла футболіста по більшій площі. (Довгі й гострі шипи можуть ушкодити покриття, тому не рекомендується використовувати бутси категорії FG і SG на штучних полях.) Крім того, шипи AG-бутс виготовлені зі спеціальних матеріалів, для запобігання їх надмірного стирання при контакті зі штучною поверхнею поля, що дозволяє запобігти їхній деформації або навіть плавленню в результаті інтенсивного тертя.

Чому відрізняються шипи й лез?

У першу чергу, вони відрізняються формою. Шипи, як правило, мають конічну форму, що робить їхнім оптимальним варіантом при обертових рухах. Такий круглий шип може провертатися в ґрунті на 360 градусів без особливих зусиль. Леза ж через свою довгасту форму не так добре поводяться при різких поворотах, зате вони сприяють просуванню вперед. Саме тому в бутсах, орієнтованих на маневреність переважно використовуються шипи, а більш швидкісні моделі оснащені лезами й шевронами. Більшість підошов сучасних бутс категорій SG і FG являють собою або комбінацію шипів і лез, або один тип шипів, що поєднує в собі два принципи в гібридній формі. Підошви типу AG, однак, в основному постачені конічними шипами, тому що вони дозволяють найбільше ефективно розподілити тиск, забезпечуючи певен зчеплення зі штучних покриттям, не ушкоджуючи його при цьому.

И все-таки, який тип підошви слід використовувати при грі взимку?

Найбільш загальна відповідь на це питання – шипи типу SG. Футбольні поля взимку, як правило, вологі й розкиснули, тому вам буде потрібно більш глибоке проникнення в м'який ґрунт, що досягається завдяки довгим і гострим шипам, які забезпечать достатнє зчеплення. Однак, полючи в зимовий час також можуть бути сухими, холодними й дуже, дуже твердими - іноді навіть твердіше, чим курні ґрунтові майданчики в самий розпал літа. Якщо вам доводиться мати справа із промерзлою поверхнею поля, то бутси категорії FG, мабуть, будуть кращим варіантом. У ситуації з добором бутс для гри на натуральних покриттях узимку, важливо стежити за погодними умовами, і по можливості випробувати поле до того, як вийти відіграти на ньому. Синтетичний газон може бути зайво слизьким у зимовий період, тому в таких умовах рекомендується взувати бутси з категорії AG, але в жодному разі не футзальні Кросівки, у яких ви могли б спокійно відіграти влітку.

Резюмуючи вищесказане: якщо ви маєте у своєму розпорядженні таку можливість, для ігор узимку слід мати у своєму розпорядженні кілька пар бутс із різним типом підошви. Таким чином, ви будете відслідковувати свої відчуття від гри з різною конфігурацією шипів, змінюючи її при необхідності, і, згодом, виробите для себе оптимальні розв'язки для всіх погодних сезонів.

бутси категорії FG, мабуть, будуть кращим варіантом

Пари слів про технологію Anti-Clog

Технологія Anti-Clog, розроблена інженерами Nike, є, мабуть, самою значимою інновацією останніх років, пов'язаної із грою в зимовий період. Кожний з вас, кому доводилося відіграти на розкислих полях, напевно випробовував дискомфорт при здійсненні прискорень через забитим брудом підошви. Вона обтяжує вас, сповільнює й змушує сковзати. Таким чином, базова ідея технології Anti-Clog, полягає в тому, щоб не допустити скупчення й налипання бруди на підошві бутс, у першу чергу, за рахунок шару змащення, що виникає в результаті взаємодії з вологою (тому, перед грою в таких бутсах підошву слід полити водою, щоб технологія почала діяти). У відсутності налиплого бруду, шипи на підошві SG-Pro з технологією Anti-Clog можуть без перешкод виконувати свою головну функцію - забезпечувати певен зчеплення з поверхнею поля.

Про підошву типу SG-Pro

Підошви всіх моделей бутс, у яких використовується технологія Anti-Clog, мають конфігурацію шипів SG-Pro. Така назва Nike дали типу підошви, оснащеному довгими шипами, які звичайно асоціюються з бутсами категорії SG, а також декількома більш короткими фіксованими шипами або лезами, характерними для категорії FG. Природно, що більш короткі шипи вступають у дію, коли довгі вже проникнули в ґрунт. Така конфігурація, в основному, корисна при гри на надзвичайно м'яких полях, де вам буде потрібно додаткове зчеплення. У той же час, відіграючи на більш твердій поверхні, ви можете зняти короткі шипи, якщо відчуєте в цьому необхідність. Підошва типу SG-Pro - цей відмінний адаптивний розв'язок, який перейняли багато виробників футбольного взуття.