Колекція Brazil 100 year Heritage від Nike

У нинішньому році Бразилія відзначає сторіччя від дня першої в історії перемоги їх збірні в Чемпіонаті Південної Америки, турнірі, який тепер відомий усім аматорам футболу за назвою «Копа Америка». Звичайно ж, Nike повинні були випустити щось особливе на честь цієї знакової дати в історії бразильського футболу.

Футбольна збірня Бразилії виграла так багато всього за свою історію, що ювілеї їх перемог можна відзначати практично щороку. Однак, цей випадок дійсно особливий. У нинішньому році Бразилія відзначає сторіччя від дня першої в історії перемоги їх збірні в Чемпіонаті Південної Америки, турнірі, який тепер відомий усім аматорам футболу за назвою «Копа Америка». Звичайно ж, Nike повинні були випустити щось особливе на честь цієї знакової дати в історії бразильського футболу. Так і трапилося, днями миру була представлена колекція Brazil Heritage.

У цю ювілейну колекцію ввійшли три предмети спортивного одягу: класична сорочка порожнє, куртка №98 і, що найважливіше, нова футболка бразильської збірні, у якій «пентакампеоне» будуть відіграти на «Копа Америка» улітку поточного року. Що ж у ній особливого крім привабливого стильного дизайну? Справа в тому, що бразильці зіграють у білих квітах уперше  з 1950-го року.

X, Nemeziz, Copa і Predator

Можливо, ви цього не знали, але футболки збірні Бразилія далеко не завжди були жовтого кольору, до чого ми так звикли протягом останніх десятиліть. У першій половині минулого століття верх більшості домашніх комплектів форми національної збірні був білим. І так тривало аж до легендарного матчу Чемпіонату миру 1950-го року проти Уругваю, який згодом одержав назву «Мараканасо».

Небагато передісторії. Збірня хазяїв беззастережно домінувала у всіх матчах турніру. Бразильці вийшли на поле стадіону «Маракана», спеціально побудованого до цього чемпіонату, очікуючи щодо легкої перемоги над досить скромною по тем часам уругвайської збірні. Той чемпіонат миру розігрувався за круговою схемою, і бразильцям навіть не обов'язково було вигравати матч із уругвайцями, для того, щоб заволодіти золотим кубком ФІФА на рідній землі їм було достатнє й нічиєї. Однак, ту гру вони програли. Сотні тисяч уболівальників стали свідками того, як їх національна збірня ведучи в рахунку 1: 0, умудрилася пропустити два м'ячі й потерпіти одне із самих хворобливих поразок у своїй історії.

модель X
дизайнери Adidas назвали Solar Yellow

Розчарування в результаті цього фіаско було настільки сильним, що місцевою федерацією футболу було ухвалене рішення відмовитися від футболок білого кольору раз і назавжди. Ця обітниця дотримувалася аж до нинішнього року. Повернення до білого кольору не можна вважати повноцінним, зважаючи на те, що футболки білого кольору будуть використовуватися тільки у виїзному комплекті ігрової форми ( до речі, уперше в історії колір футболок виїзної форми бразильців не буде синім), проте, повернення до білого може сприйматися як початок якоїсь нової епохи для збірні Бразилії, принаймні, на емоційному рівні.

Нам представляється, що розв'язок повернутися до білих квітів у ювілейний рік є досить удалим. Кубок Америки 1919-го року став першим великим турніром, що пройшли в Бразилії, і, по цікавому збігові, у фіналі того турніру була повалена саме збірня Уругваю. Хоча нова футболка не є точною копією оригіналу столітньої давнини, у ній є комір для додання нотки ретро-стилю, а сорочка-поло й куртка для повсякденного використання будуть відмінно виглядати в будь-яку тимчасову епоху.

Головна відмінність між предметами одягу з даної колекції є дизайн. Футболка являє собою повноцінну ігрову версію з елементами зеленого кольору, у той час як куртка й сорочка-поло виконані в синьо-білій гамі й відмінно виглядають у комбінації з бутсами моделей Phantom VNM і VSN з нової колекції Euphoria від Nike. Збірня Бразилія, безумовно, буде в числі головних фаворитів домашнього розіграшу «Копа Америка» майбутнім летом.