Як правильно вибрати футбольні бутси?

У цій статті ми розповімо вам про найбільш важливі критерії й нюансах, які допоможуть вам підібрати оптимальну пару футбольного взуття.
Як правильно вибрати футбольні бутси?

 

У сучасному світі існує величезна різноманітність футбольних бутс. Виробники експериментують із матеріалами, особливостями конструкції верху, структурою підошви, кількістю й розташуванням шипів і.т.буд. Як правильно зорієнтуватися в цім різноманітті й підібрати бутси, які ідеально підійдуть саме вам? Якщо вас цікавить це питання, виходить, ви потрапили за адресою. У цій статті ми розповімо вам про найбільш важливі критерії й нюансах, які допоможуть вам підібрати оптимальну пару футбольного взуття.

 

Як правильно вибрати футбольні бутси?
Немає часу для вивчення статті?
Просто зателефонуйте нам! Професійна консультація: Контакти

 

Оскільки наявність безлічі доступних варіантів не припускає простоту вибору, перед походом у магазин за новими бутсами, рекомендуємо визначитися з наступними аспектами:

 

Як правильно вибрати футбольні бутси?
На якому покритті Ви будете відіграти?
Як правильно вибрати футбольні бутси?
Швидкість, комфорт або точність. Що важливіше?
Як правильно вибрати футбольні бутси?
З якого матеріалу краще купити бутси?
Як правильно вибрати футбольні бутси?
Як зрозуміти який у Вас розмір взуття?
Як правильно вибрати футбольні бутси?
Скільки коштує потрібна саме Вам взуття?
Як правильно вибрати футбольні бутси?
Які бутси краще купити дитині?
Як правильно вибрати футбольні бутси?
Правильно розношуємо футбольне взуття.

Якщо ви чітко визначитеся з наведеними вище аспектами, вам буде набагато простіше зробити правильний вибір з величезної різноманітності футбольного взуття, не ведучись на маркетингові хитрості компаній-виробників. Дані критерії є базовими, усе інше – сугубо технологічні нюанси, які можуть дати гравцеві певні функціональні переваги, але кардинальним образом на правильність вашого вибору вони не вплинуть.

Наївно вважатися, що навіть найдорожчі й високотехнологічні бутси перетворять гравця аматорської ліги в претендента на «Золотий м'яч». Проте, раціональний вибір бутс безсумнівно дозволить вам пересуватися й працювати з м'ячем з куди більшим комфортом, що дасть вам можливість у набагато більшому ступені розкрити свій ігровий потенціал.

 

Де Ви будете відіграти?

 

Основним нюансом при виборі оптимальної пари бутс, є тип покриття на поле, де вам найчастіше доводиться відіграти й тренуватися. Натуральний трав'яний газон ( різної довжини), штучний ворс на відкритому стадіоні, або синтетичний килим, дерев'яна підлога або гумове покриття в критих манежах – саме на таких покриттях переважно відіграють у футбол у нас у країні.

Важливо розуміти, що кількість шипів на футбольному взутті в першу чергу залежить від твердості поверхні. Чим вона жорсткіше – тем більша кількість шипів буде потрібно, щоб рівномірно розподілити навантаження на стопу по всьому її периметру й забезпечити надійне зчеплення.

Визначитеся з тим, на якому покритті ви відіграєте найчастіше або проконсультуйтеся із тренерами, особливо, якщо підбираєте взуття для дитини.

Підбираючи бутси для своєї дитини, рекомендуємо проконсультуватися із тренером із приводу тренувального покриття й найбільш підходящого варіанта взуття для гри на ньому. Залежно від типу ігрового покриття, для якого вони призначені, існує кілька загальноприйнятих маркувань футбольних бутс. Розглянемо основні з них:

FG (Firm Ground) — бутси для гри на натуральних і штучних трав'яних полях

Ця група футбольного взуття є, мабуть, самої популярної й численної. Завдяки існуючій тенденції до універсалізації, у бутсах більшості сучасних моделей з маркуванням  FG досить комфортно відіграти як на природньому, так і на штучному газоні. Бутси даної категорії звичайно мають від 9 до 14 конусоподібних шипів середньої довжини (12-15 мм) із пластику або поліуретану. Часто використовуються додаткові шипи трапецієподібної або трикутної форми.

FG (Firm Ground) — бутси для гри на натуральних і штучних трав'яних полях
SG (Soft Ground) — бутси для гри на вологих полях і на газонах з високою травою

SG (Soft Ground) — бутси для гри на вологих полях і на газонах з високою травою

Це єдиний варіант, який дозволить вам почувати себе більш менш комфортно в умовах футбольного «бездоріжжя». Подовжені ( до 18 мм) і загострені шипи, які найчастіше виконані з металу (іноді з поліуретану) забезпечують поліпшене зчеплення на мокрому газоні або ґрунті, надаючи гравцеві настільки необхідну в подібних умовах стійкість.

Деякі, найчастіше досить дорогі моделі оснащені можливістю встановлювати різні комплекти шипів, що дозволяє варіювати їхню довжину залежно від властивостей ігрового покриття й своїх власних відчуттів. Існують моделі з допоміжними шипами зі штучних матеріалів для додання додаткової стійкості.

ВАЖЛИВО! Бутси категорії SG не підходять для дітей і юнаків молодше 15-ти років, оскільки підвищене навантаження деструктивно впливає на незміцнілу стопу, наслідком чого можуть бути часті травми, а також різного роду деформації. Таке взуття призначене для зрілих професіоналів, які знають, як добитися кращого зчеплення за допомогою певної конфігурації шипів.

AG (Artificial Ground/Grass) — бутси для гри на штучних газонах

На підошві бутс, що ставляться до даної категорії, звичайно є трохи більше шипів, чому в моделях для гри на натуральній траві – а саме від 15 до 27, залежно від конкретної моделі. Шипи таких бутс, звичайно, досить короткі ( до 10 мм) і мають гумові або поліуретанові наконечники. У структурі підошви також є допоміжні шипи для додання більшої стійкості. Вони можуть бути як цільними, так і дворівневими, причому нижній рівень виконаний з більш м'якого матеріалу. Це викликане необхідністю забезпечувати краще зчеплення на більш твердих штучних покриттях. Слід зазначити, що розміри й форма шипів не регламентуються футбольними правилами, тому в цьому напрямку виробникам надане широке поле для експериментів. Не варто приділяти цьому занадто багато уваги, вибираючи свою першу пару бутс.

AG (Artificial Ground/Grass) — бутси для гри на штучних газонах
MG (Multi Ground) — універсальний розв'язок для гри на різних покриттях

MG (Multi Ground) — універсальний розв'язок для гри на різних покриттях

Як ми вже відзначали, границі між категоріями футбольного взуття досить умовні й останнім часом розмиваються усе сильніше. Виробники концентрують свої зусилля на розробці бутс, у яких футболістам комфортно було б відіграти як на натуральному, так і на штучному газоні. Результатом такої роботи стала поява універсального взуття з маркуванням MG. Цей оптимальний розв'язок для тих, у кого немає можливостей або бажання купувати бутси для різних покриттів. Завдяки своєму універсалізму, таке взуття широко затребуване серед молодих гравців із клубних академій. У таких моделях використовується 13-24 шипів середньої або короткої довжини, виготовлених з різних матеріалів (поліуретан, рідше пластик або гума). Підошва бутс категорії MG часто має досить складну, часто багаторівневу структуру, у якій використовуються шипи різної конструкції й форми.

«Сороконіжки» (многошіповкі) - взуття для гри на синтетичному покритті

Ви напевно неодноразово чули слово «Сороконіжки» відносно футбольного взуття. Це просторічна назва бутси такого типу одержали внаслідок того, що вся їхня підошва буквально засіяна короткими (не більш 5 мм) гумовими шипами. Найчастіше їх набагато більше, чим сорок. Насправді, дана категорія взуття в середовищі виробників називається TURF (Astroturf). Часто їх також називають «многошіповкамі» або «Терф». Така «шипована» підошва дозволяє розподілити ударне навантаження по всьому периметру стопи гравця, забезпечуючи посилене зчеплення з покриттям, що, у свою чергу, надає йому додаткову легкість у русі.

Ще однієї важливою особливістю моделей цієї категорії футбольному взуття є їхню універсальність. У таких бутсах можна відіграти важливі матчі на штучному килимі в критому манежі, а можна просто вийти на разміночную пробіжку по гумовій доріжці або трав'яному газону. Незалежно від покриття в такому взутті ви будете відчувати достатню стійкість і легкість, завдяки рівномірному розподілу навантажень.

Футбольне взуття категорії TURF, також як і «Футзалки», мова про яких піде нижче, часто називають футбольними кросівками. Таке визначення вказує на що, що подібне взуття можна використовувати не тільки для гри у футбол. Це, до речі, обумовлює популярність «стоніг» серед юних футболістів, які в силу відсутності досвіду не обтяжують себе вибором бутс під конкретне покриття. Згодом, однак, рекомендується переходити на спеціалізоване футбольне взуття, особливо для гри на трав'яному газоні.

«Сороконіжки» («многошіповкі») - взуття для гри на синтетичному покритті
«Футзалки» і «взуття для футзалу» (Indoor, IC, IN) – взуття для гри в міні-футбол

«Футзалки» (Indoor, IC, IN) – взуття для футзалу

В «стоногах», про яких ми говорили вище, буде досить незручно відіграти на паркеті або гумовому покритті спортивних залів. Для футзалу (міні-футболу) був розроблений спеціальний тип взуття – так звані «бампи» (більш відомі нам як «Футзалки»). Взуття даної категорії поєднує в собі властивості бутс для «великого» футболу й взуття для гри на рівних поверхнях.  

Конструкція верху в них ідентична класичним футбольним бутсам. Використовуються матеріали, які надають даному взуттю міцність і практичність. Не варто побоюватися, що ваші «Футзалки» порвуть на частині після десятка хльостких ударів. Підошва, виготовлена з гуми або поліуретану, взагалі не містить шипів, однак, має особливу візерункову структуру, що дозволяє гравцям почувати себе стійко на рівній поверхні.

Подібне взуття може використовуватися й на вулиці – будь те гра у футбол на «синтетиці» або пробіжка по гумовій або асфальтній доріжці шкільного стадіону. Відіграти на природній траві в «бампи» протипоказане, оскільки існує серйозний ризик одержати ушкодження. Та й сковзати ви будете як на льодовій ковзанці, що очевидно не дозволить вам виявити свої кращі якості.

Можна глибшатися нескінченно, але основні підошви перераховані вище.

Із часом, завдяки хитруванням виробників, з'являються всі нові маркування бутс, як, наприклад MSR (Multi Stud Rubber), VHG (Very Hard Ground), SG PRO і AG-Pro. Однак, виходячи із загальної тенденції до універсалізації футбольного взуття, відмінності між моделями цих категорій не настільки істотні, щоб приділяти їм занадто багато уваги. Разом з тим, основні типи покриттів для гри у футбол не міняються. Тому, якщо ви визначилися з тим, на якому з них ви будете використовувати нове взуття, можна вважати, що ви встали на правильний шлях до вибору оптимального варіанта.

 

Вибираємо матеріал покриття

 

Серед футболістів немає єдиної думки із приводу того, який матеріал ідеальний для футбольних бутс. Хтось віддає перевагу відчуттю комфорту й практичність взуття з натуральної шкіри, іншим же більше по душі легкість і «почуття м'яча», забезпечуване інноваційними матеріалами. Важливим фактором при виборі матеріалу футбольних бутс, також, є властивість матеріалу розтягуватися згодом. Гравцям, у яких широка стопа, рекомендується використовувати бутси зі шкіряних матеріалів.

Knit-матеріали

Knit-матеріали

Бутси, виготовлені з матеріалів, що мають в'язану структуру (knit), безсумнівно слід виділити в окрему категорію. Інноваційні технології Primeknit і Flyknit, розроблені такими «гігантами» спортивного ринку, як Adidas і Nike відповідно, дозволили забезпечити небачене досі витончене відчуття м'яча. Гру в таких бутсах можна зрівняти із грою в тонких в'язаних носках.  

Багато моделей бутс, виготовлені з матеріалів типу knit, постачені «коміром», покриваючим область гомілковостопного суглоба на нозі футболіста й по виду, що нагадують звичайний шкарпетка.

Натуральна шкіра

Натуральна шкіра

До певного періоду футбольне взуття проводилося винятково з натуральної шкіри. Шкіряні бутси забезпечують комфортну посадку й чудову практичність, однак, істотним недоліком даного матеріалу є те, що регулярне намокання при грі на мокрих полях, приводить до його деформації. Отже, якщо вам часто доводиться відіграти в дощову погоду, рекомендується використовувати бутси з інших матеріалів.

Слід зазначити, що в наші дні провідні виробники прагнуть звести до мінімуму використання натуральної шкіри у виробництві футбольного взуття, переслідуючи мету перенести її кращі властивості й характеристики в бутси, виготовлені із синтетичного замінника. Найдорожчі моделі проводяться зі шкіри кенгуру, а більш дешеві бутси для масового використання зроблені з козячої або телячої шкіри.

Синтетичні й композитні матеріали

Синтетичні й композитні матеріали

Використання синтетичних матеріалів вивело індустрію виробництва футбольному взуття на новий рівень. Не можна однозначно затверджувати, що такі матеріали перевершують шкіряні по всіх параметрах. Однак, відчуття від гри в такому взутті будуть зовсім іншими.  Завдяки використанню композитних матеріалів виробникам удалося зробити верх бутс більш тонким, що надає гравцям додаткову легкість і підвищений комфорт при роботі з м'ячем.

Разом з тим, важливо мати на увазі, що дані матеріали не розтягуються згодом, тому, віддаючи перевагу бутсам з «синтетики», при покупці слід украй ретельно підбирати їхній розмір.

Сучасні технології дозволили виробникам створити аналог натуральної шкіри, що практично не уступає оригіналу по функціональних властивостях, даючи футболістам можливість почувати м'яч так само, як і при грі в бутсах з натуральної шкіри. Синтетичний замінник шкіри зазнає постійній доробці з метою вдосконалення його характеристик. Взуття із синтетичної шкіри має водовідштовхувальні властивості, що є важливою перевагою перед бутсами, виготовленими з натуральних матеріалів.

 

Що для Вас важливо?

 

Кожний гравець виконує на поле певні функції й має особливі ігрові характеристики. Ґрунтуючись на цьому, виробники розробили варіації футбольного взуття, оптимізовані під конкретні ігрові позиції.

Сила

Сила

«Стражам воріт», захищаючи свої володіння, доводиться робити безліч стрибків і різких рухів. Від їхніх дій багато в чому залежить результат напружених матчів, тому бутси для голкіперів повинні забезпечувати максимальне зчеплення з поверхнею поля, щоб не підвести в самий відповідальний момент. Воротарям також часто доводить виконувати сильні удари від воріт, у зв'язку із чим, посилена й збільшена ударна область бутс буде важливою функціональною перевагою.

Точність

Точність

Для гравців оборонної лінії вкрай важливим фактором є точність виконуваних передач і впевненість при контролі м'яча. Крім цього, захисникам часто доводиться вступати в ігрові зіткнення, у зв'язку із чим додаткові захисні елементи (такі як посилена колодка або «комір» на гомілковостопному суглобі) уже точно не ушкодять.

Комфорт

Комфорт

Гравці середньої лінії за гру долають більший «кілометраж», чому футболісти інших амплуа. Тому максимальний комфорт при грі є ключовим параметром адаптованих під півзахисника бутс. Рекомендується мати у своєму арсеналі взуття з натуральної або синтетичної шкіри зі зручною устілкою.

Швидкість і Легкість

Швидкість і Легкість

Головними гідностями форвардів є здатність робити різкі, «вибухові» прискорення, а також наносити сильні й точні удари. Враховуючи це, бутси для нападаючих звичайно трохи легше (середня вага від 150 до 210 г) моделей для інших ігрових позицій. Найчастіше верх бутс для гравців атакуючої лінії проводиться із синтетичних матеріалів. Ударна зона повинна бути максимально гладкої, не обтяженої зайвими компонентами, що дозволить форвардам надавати м'ячу ідеальну траєкторію польоту.

Стиль гри - другий по важливості фактор вибору.

Позиція на полі є другим по важливості критерієм при виборі бутс слідом за ігровим покриттям. Якщо ви врахуєте всі особливості вашого амплуа при виборі бутс, то вони безсумнівно допоможуть вам виявити ваші кращі ігрові якості.

 Як визначити розмір?

 

Як визначити розмір?

 

Уміння визначити свій розмір також є вкрай важливим аспектом при виборі футбольного взуття. Якщо у вас уже є «улюблена» модель від конкретного виробника – прекрасно, вам буде простіше. Просто подивитеся розмір на язичку або внутрішній стінці й замовте бутси з аналогічним маркуванням.

Якщо ви вибираєте свою першу пару бутс або взагалі не маєте вистави про мірки західних країн, наведені нижче рекомендації допоможуть вам зробити правильний вибір.

  • У жодному разі не слід орієнтуватися на звичні нам розміри взуття. Провідні виробники в спортивній індустрії чи навряд знають про їхнє існування. Вони найчастіше використовують лише найпоширеніші у світі розмірні сітки: UK (Великобританія), US (США), EU (Європа).
  • Шкіряне взуття має властивість розтягуватися в процесі носки, тому шкіряні бутси краще підійдуть для футболістів із широкою стопою.
  • Для того, щоб не прогадати з розміром, слід поміряти довжину своєї стопи за допомогою лінійки й звірити її з таблицями відповідності для моделі, яку ви для себе підібрали.

Процес правильного виміру стопи й розмірні сітки основних виробників наведені в нашій статті: " Як довідатися який у мене розмір футбольного взуття?"

 

Ціни й Категорії

 

Самі виробники не диверсифікують свою продукцію за ціновим критерієм. Однак, у середовищі футболістів поділ взуття на «професійні» і «аматорські» моделі поширене досить широко, тому залишити без уваги цей аспект буде невірним.

Еліт і Про

Еліт і Про

Не дивно, що всі інноваційні нововведення, що стосуються технологій і матеріалів, використовується при виробництві тільки «топових» моделей професійного рівня, які (правда, виготовлені індивідуально)  ви можете бачити на ногах відомих футболістів під час трансляцій матчів провідних ліг. Ціновий діапазон цієї категорії відповідає домаганням: 9000 грн. за пару таких бутс – це далеко не «потовк». Але слід розуміти, що «викладаючи» таку суму, ви здобуваєте бутси елітного рівня в комплекті з усіма передовими технологічними перевагами. Разом з тим важливо врахувати, що якщо ви будете активно «тягати» їх у всіх іграх і тренуваннях сезону, незабаром вам, швидше за все, прийде розщедритися на нову пару.

Підлоги Про

Підлоги Про

Так звані «напівпрофесійні» моделі, вартість яких варіюється в діапазоні від 2000 до 4000 грн., користуються, мабуть, найбільшим попитом у футбольному середовищі. Це взуття відмінної якості, по функціональних характеристиках, що не сильно уступає моделям «топ»-рівня, зате переважаюча їх по практичності й довговічності.

 Для початківців

Для початківців

Вартість моделей, які прийнято називати «аматорськими» звичайно не перевищує рубіж в 2000 гривень. Такі бутси зовні виглядають точно так само, як і їхні дорогі аналоги, однак, у них відсутні деякі елементи інноваційних технологій. Дана категорія – оптимальний варіант для молодих футболістів, а також гравців аматорського рівня.  

Акції й Знижки

Акції й Знижки

Навряд чи у вас вийде придбати якісне футбольне взуття дешевше, чим за 900 гривень. Звичайно нижче даної цінової оцінки представлені підробки моделей популярних брендів від маловідомих виробників. Але якщо ви потрапили на розпродаж бутс із колекцій, що втратили актуальність, то ви зможете придбати дійсно якісний зразок по дуже привабливій ціні. Важлива рада: стежите за акційними пропозиціями спортивних магазинів.

 

Вибираємо бутси для дитини

 

Юний вік визначає деякі особливі нюанси при виборі взуття. Слід мати у виді, що не до кінця зв'язування, що сформувалися м'язи й, вимагають дбайливого підходу як у процесі тренувальної роботи, так і при доборі оптимальної моделі бутс. Крім того, тренер юнацької футбольної школи також можна дати корисні рекомендації на цей рахунок.

Нижче наведені ключові аспекти, які необхідно враховувати, вибираючи взуття для юного футболіста:

  • у якості першого футбольного взуття рекомендується вибирати найбільш практичні моделі. Ваше юне дарування може дуже прагти собі бутси « як у Модріча або Мбаппе», однак, почувати себе в них він буде не досить комфортно, що не дозволить повною мірою розкрити свій ігровий потенціал
  • у дитячому й підлітковому віці протипоказане використання бутс для м'яких покриттів (маркування SG), на підошві яких є металеві шипи, що збільшують навантаження на незміцнілу стопу
  • моделі з категорій FG і МG будуть відмінним вибором для майбутнього чемпіона. У випадку, якщо більшість ігор і тренувань проходять на синтетичному покритті, слід зробити вибір на користь «стоніг» («Терф»), які забезпечать надійне зчеплення з поверхнею й зниження ударних навантажень при русі
  • бутси для юного футболіста рекомендується купувати якнайближче за часом до початку сезону, залишивши, однак, деякий період для звикання до нового взуття. Таким чином, у цих бутсах йому буде комфортно відіграти протягом більш тривалого тимчасового відрізка
  • не слід здобувати футбольного взуття на розмір більше, покладаючись на те, що стопа дитини росте швидкими темпами. Якщо зазор між задником бутси й п'ятою більше чому його палець, не варто брати цей розмір, відіграти в таких бутсах йому буде дуже незручно. Однак, якщо п'ята розташована впритул до задника, у такому випадку, слід поміряти бутси на розмір більше
  • взуття з натуральної й синтетичної шкіри має властивість «лунати» у процесі носки

 

Бутси куплені. Уводимо в експлуатацію.

 

Справа зроблена. Ви дістаєте з коробки вашу настільки бажану покупку. Вам так і хочеться вийти в них уже на сьогоднішнє тренування. Однак, поспішати не потрібно. Рекомендуємо поступово розношувати й звикати до нових бутсів у тренувальному процесі. чи Навряд ви будете почувати себе максимально комфортно, якщо надягнете свої новенькі бутси вже на найближчий важливий матч.

  • На наступному тренуванні зрівняєте відчуття від роботи в нових бутсах і тих, до яких ви звикли
  • Перед використанням в ігровому процесі, пробіжіть у них кілька кіл у разминочном темпі. Це дозволить вам адаптуватися до нового взуття без підвищених навантажень на стопи
  • Надягаючи нові бутси вперше, не старайтеся із затягуванням шнурків. Це дозволить стопі підібрати оптимальне положення усередині бутси й увійти в контакт із устілкою
  • Слід негайно зняти нові бутси, якщо ви відчуваєте який-небудь дискомфорт або тиск і відробити залишок заняття в перевіреній моделі щоб уникнути мозоль і натирань

Дозвольте своїм новим бутсам провести трохи «, що втягують» тренувань і через якийсь час вони будуть готові повісті вас до нових здійснень. Удачі!