Як накачати футбольний м'яч?

Як накачати футбольний м'яч?

Будь-який футбольний м'яч, незалежно від його якості й розміру, через певний час необхідно підкачувати. Те, як часто доводиться виконувати підкачування, залежить від конструкції клапана (ніпеля) і матеріалів камери, однак періодичне накачування ігровому снаряду потрібно в кожному разі. Занадто низький рівень тиску в камері приводить до значної втрати сферичної форми снаряда й робить його непридатним для використання по призначенню. У цій статті ми ознайомимо вас із базовими рекомендаціями з накачиванию футбольного м'яча.

Чому може спускати футбольний м'яч?

Багато аматорів футболу задаються питанням «чому спускає футбольний м'яч?». М'яч може спускати повітря по декільком можливим причинам. Вихід повітря з камери може бути пов'язаний із природніми особливостями ніпеля, а також матеріалу, з якого виконана камера. Матеріали камери (бутив і латекс) мають пористу структуру, і через певний проміжок часу починають поступово пропускати повітря. Безсумнівно, конструкція ніпеля розроблена для того, щоб як можна довше втримувати повітря усередині снаряда, але, згодом, під впливом стискаючого тиску камери, деяка кількість повітря проходить через її стінки. У цьому випадку, проблему допоможе усунути своєчасне й правильне підкачування м'яча.

М'яч може спускатися сам по собі. Це природно. 

Для того, щоб накачати футбольний снаряд, дотримуючи всі рекомендацій, вам будуть потрібні наступні інструменти:

  1. - Насос
  2. - Голка
  3. - Масло для ніпеля
  4. - Манометр ( для контролю тиску)

В умовах відсутності спеціального спортивного насоса, можна використовувати насос, призначений для накачування автомобільних покришок. Однак, при цьому рекомендується надягти на нього пластикову насадку.

Як правильно накачувати футбольний м'яч?

Перед накачуванням м'яча оглянете голку, для того, щоб переконатися, що на ній немає зазублин і гострих кінців, які можуть ушкодити конструкцію ніпеля або камеру. Варто пам'ятати про те, що матеріали камери відрізняються підвищеною уразливістю до фізичного впливу. Настійно рекомендуємо використовувати спеціальне силіконове масло, щоб зм'якшити проникнення голки усередину ніпеля й продовжити строк його служби. У випадку відсутності масла, можна змазати голку слиною. Однак, у жодному разі, не використовуйте речовини, призначені для інших цілей, тому що це може привести до ушкодження конструкції ніпеля.

Як накачати футбольний м'яч?

Перед накачуванням снаряда, розправте покришку й струсніть м'яч для того, щоб камера усередині прийняла вертикальне положення. Надійно зафіксуйте м'яч у руках і акуратно вставте голку в ніпель.

Також, бувають випадки, коли причиною спускання снаряда може служити ушкодження елементів його конструкції (ніпеля або безпосередньо самої камери). Для того, щоб переконатися, не «труїть» (пропускає повітря назовні) чи ніпель, нанесіть слину на його отвір. Наявність пухирців буде свідчити про наявність проблем із клапаном. Щоб установити місце ушкодження камери, покладете її в таз або ванну з водою. Там, де будуть спостерігатися пухирці у воді й розташована ушкоджена ділянка. У таких ситуаціях проблему можна усунути за допомогою ремонту м'яча.

До скількох атмосфер качати футбольний м'яч?

Якщо під рукою є манометр, проконтролюйте, щоб тиск заколисаного повітря відповідало значенню, зазначеному на покришці м'яча біля отвору ніпеля. Існують вимоги міжнародних стандартів відносно показників тиску в камері футбольних м'ячів. Для офіційних «матчболів» елітного рівня діапазон припустимих значень тиску становить від 0,8 до 1,0 бар. Тренувальні моделі м'ячів професійного рівня рекомендується накачувати до 0,6 – 0,8 атмосфер, а для снарядів аматорської категорії допускається показник у межах 0,4 – 0,6.

Як накачати футбольний м'яч?

Якщо м'яч експлуатується регулярно й в інтенсивному режимі, рекомендуємо періодично перевіряти тиск повітря в камері за допомогою манометра.

У ситуації, коли м'яч доводиться накачувати в польових умовах і відсутня можливість використовувати манометр, підніміть снаряд до висоти своїх плечей і киньте його вниз. Якщо м'яч відскочить від землі приблизно на рівень пояса, виходить, вам удалося накачати м'яч правильно. Рекомендуємо накачувати снаряд за 10-15 хвилин до гри, щоб після підкачування розправилися шви, і він прийняв оптимальну сферичну форму. По завершенню матчу або тренувального заняття, приспустите м'яч, використовуючи змазану силіконовим маслом голку. Це дозволить знизити навантаження на панелі й шви, зберегти їхню еластичність і продовжити строк експлуатації ігрового снаряда. У м'яча, що постійно перебуває в накачаному до граничного рівня стані слабшають шви, що негативно позначається на формі панелей, вологостійкості й інших функціональних характеристиках футбольного м'яча.

Як накачати футбольний м'яч?

Чому неможливо надути футбольний м'яч ротом?

Також, коли під рукою відсутній насос із голкою, в обивателів часто виникає питання: « чи можна надути футбольний м'яч ротом, як повітряна кулька?». На жаль, надути снаряд без підручних інструментів у вас не вийде. По-перше, ніпель улаштований таким чином, що повітря усередину камери можна захитати тільки лише з використанням спеціальної голки. А по-друге, потужності людських легенів попросту не вистачить для того, щоб забезпечити необхідний рівень тиску повітря в камері. Тому, рекомендуємо заздалегідь подбати про придбання якісного насоса з голкою для накачування футбольних м'ячів. 

Прочитавши дану статтю, ви одержали відповіді на наступні питання:

  • - Як правильно накачувати футбольний м'яч
  • - Чому спускають футбольні м'ячі
  • - Яким повинне бути тиск повітря в камері і як його контролювати
  • - Чому футбольний м'яч неможливо надути ротом