Чому відрізняється футбольний м'яч від футзального / волейбольного / баскетбольного

Чому відрізняється футбольний м'яч від футзального / волейбольного / баскетбольного

У світі існує велика різноманітність м'ячів, призначених для різних ігрових видів спорту. Відрізняються вони по наступних параметрах:

  • Розмір
  • Вага
  • Форма
  • Особливості конструкції
  • Матеріали виготовлення

Більше того, слід зазначити, що навіть у рамках одного виду спорту ігрові снаряди можуть відрізнятися залежно від віку гравців, типу покриття, розмірів майданчика.

М'яч для футзалу менше й слабкіше стрибає

Спочатку зрівняємо стандартний м'яч для великого футболу (розмір №5, довжина окружності – 70 сантиметрів) з його «молодшим братом» - футзальним м'ячем. Найголовніша відмінність це розмір. Для гри 5 на 5 на дерев'яному паркеті використовують м'ячі 4-го розміру, довжина окружності яких становить 62-63 див. Цікаво, що вага обох снарядів приблизно однаковий, але через різницю в розмірі, по відчуттям Футзальний м'яч видасться значно більш важким. Крім того, при грі у футбол на майданчику зменшеного розміру, відскік снаряда від поверхні повинен бути нижче, чим на великому футбольному полі. Із цієї причини конструкція й особливості камери футзальних м'ячів покликано забезпечити необхідний рівень відскоку (порядку 60 див). Наприклад, при виробництві м'ячів для гри на паркеті використовуються спінені матеріали, що ефективно гасять відскік від твердого покриття майданчика.

Волейбольний м'яч легше футбольного й складається з панелей-смуг

Продовжуємо порівняння й переходимо до волейбольних м'ячів. Діаметр окружності «дорослого» (розмір №5) м'яча для гри у волейбол усього на парі сантиметрів менше, чим у його футбольного аналога (67-68див). До речі, саме порівнянність розмірів є головною причиною того, що недосвідчені покупці часто помилково здобувають волейбольний м'яч, бажаючи купити футбольний. При тому, що довжина окружності в цих двох видів ігрових снарядів практично ідентична, по вазі м'яч для волейболу майже у два рази легше футбольного. Тому, нормально пограти у футбол волейбольним м'ячем ви зможете хіба що на пляжі. Крім цього, панелі, з яких полягає конструкція ігрового снаряда, у волейбольних м'ячів в абсолютній більшості випадків мають характерну довгасту прямокутну форму. У сучасних моделях футбольних м'ячів така форма панелей не зустрічається зовсім. І ще, розцвічення м'ячів, якими граються матчі міжнародних волейбольних турнірів, найчастіше являє собою комбінація синього й жовтого кольору. Футбольним снарядам професійного рівня таке розцвічення не властиве.

Баскетбольний м'яч більше й проводиться з гуми, футбольний з поліуретану. 

И нарешті, ми добралися до найбільших м'ячів для спортивних ігор – баскетбольних. Стандартна довжина їх окружності (розмір №7, «чоловічий дорослий») на 7-10 сантиметрів більше, чим у м'ячів для великого футболу, а важче вони, у середньому, на цілих 200 грамів. Конструкція баскетбольного м'яча практично завжди складається з восьми панелей характерної форми. Переважна більшість баскетбольних моделей для гри в приміщенні «пофарбовані» у жовтогарячий колір, при цьому для швів, що з'єднують панелі, використовується, що контрастує чорний. У зв'язку з тим, що баскетбол висуває підвищені вимоги до стрибучості ігрового снаряда, при виготовленні покришки баскетбольних м'ячів, на відміну від футбольних, використовується гума й зовсім не використовується поліуретан. Також, поверхня м'яча для баскетболу має особливу «пухирчатою» структуру, що забезпечує необхідні функціональні властивості реманенту.

Існують і інші типи м'ячів, використовувані в найрізноманітніших видах спорту. Наприклад, тенісний м'яч по розміру відрізняється від футбольного приблизно як Меркурій від Юпітера, а снаряди для регбі й американського футболу має характерну довгасту форму, що візуально нагадує не те диню, не те шинок. 

Прочитавши цю статтю, ви довідалися:

  1. По яких параметрах відрізняються м'ячі для різних видів спорту
  2. У чому полягають відмінності снарядів для великого й міні-футболу
  3. Як відрізнити футбольний м'яч від волейбольного
  4. Наскільки більше й важче баскетбольний м'яч у порівнянні з футбольним