Як вибрати взуття для футзалу?

Футзал будучи різновидом футболу, має ряд яскраво виражених особливостей, які повинні враховувати виробники взуття. Давайте розберемо основні аспекти, на які варто звернути увагу при виборі футзальної взуття.

Взуття для футзалу: як зробити правильний вибір?

Футзал будучи різновидом футболу, має ряд яскраво виражених особливостей, які  повинні враховувати виробники взуття. Давайте розберемо основні аспекти, на які варто звернути увагу при виборі футзальної взуття.

Підошва - основа успіху для футзальної взуття.

Контроль м'яча за допомогою нижньої сторони стопи, по суті, підошвою, є специфікою  футзалу, ігрове покриття ( найчастіше паркет) також пред'являє до себе ряд унікальних вимог. Саме із цих причин підошва у футзальної взуття найчастіше виготовляється з м'якого й зносостійкого матеріалу - поліуретану або матеріалів, що повторюють його властивості.

Система Nike SpinPoint для взуття для футзалуРяд топ компаній доповнюють поліуретанові підошву фірмовими системами, що запобігають формування таких неприємних для футболіста речей як мозолі й натоптиші в області підстави великого пальця. Так, наприклад взуття для футзалу Nike пропонує систему SpinPoint, , що представляє собою інтегрований у підошву диск. За словами компанії й відкликанням споживачів, нова технологія дозволила суттєво підвищити комфорт використання взуття.

Також украй бажаної є прошарок з пінного матеріалу між устілкою й поліуретановою підошвою. Вона здатна суттєво знизити навантаження від стрибків, поштовхів і різких гальмувань на хребет і весь опорно-руховий апарат у цілому. А дані навантаження досить характерні при грі на твердому покритті, яким є паркет. Футзальна взуття Adidas пішла в розвитку донної технології далі інших, першої анонсувавши революційний матеріал adiPrene, який має неперевершені характеристики гасіння вібрації, і меншою мірою схильний до стоптування й усадці.

Верх і несуча частина. Які бампи прослужать довше?

Несучою частиною називають ті деталі верху взуття, які найбільш піддані навантаженням від ударів м'яча й перегони. У левовій частині випадків несучою частиною виступає носків і передня частина шнурівки. Мова зайшла про несучу частину футзальної взуття через того, що з метою здешевлення, сьогодні бампи навіть дорогих брендів і дорогих моделей виготовляються 50 на 50. Тобто несучу частину роблять із натуральної шкіри, а скажемо, деталі п'яти виготовляють із усіляких замінників і синтетичних матеріалів. На це варто звернути увагу.

Матеріали, з яких виготовляю футзальну взуття, теж є важливою темою для розгляду. На сьогоднішній день використовують кілька видів найпоширеніших матеріалів і кожний гідний окремої уваги:

бампи Adidas Goal Mundial - Шкіра кенгуруНатуральна шкіра кенгуру — унікальний і ідеальний у своєму роді матеріал, що володіє  неперевершеною м'якістю й еластичністю, що дихає й надзвичайно зносостійкий. Але має ряд недоліків: висока вартість і вимогливість до правильного відходу. Шкіру кенгуру на даний момент використовують тільки при виробництві топових, професійних і дуже дорогих версій взуття для футзалу. Унікальність даного матеріалу полягає ще в тому, що бампи виготовлені з нього, ідеально адаптуються під будь-яку стопу, і створюється враження, що взуття виготовлене під замовлення.

 

Натуральна теляча шкіра — матеріал, що одержав широке поширення й популярність завдяки розумній ціні й збалансованих характеристиках м'якості, еластичності й зносостійкості. Матеріал натуральний, має властивість тягнуться й піддаватися при носку, що позитивним образом позначається на комфорті в експлуатації після декількох ігор. Натуральна теляча шкіра вимагає уваги й відходу з допомогу спеціальних кремів і просочень, але витрачене на турботи, час окупиться з лишком, адже доглянуте взуття прослужить два, а то й три строки.

Як вибрати взуття для футзалу? Синтетичні матеріали, що емітують властивості натуральних — це складна тема, що має як прихильників, так і затятих супротивників, але не обговорити її не можна. Розробкою синтетичної шкіри із властивостями натуральної (не плутати з банальним шкірзамінником), наприкінці 20-го століття зайнялося відразу дві компанії — Адідас і Найк. Напрямок одержав істотні фінансові уливання для розвитку завдяки перспективі одержати в майбутньому матеріал з унікальними властивостями, у необмежених кількостях і зі смішний ( у порівнянні з натуральними матеріалами) собівартістю. Мільйони доларів на дослідження й розробки вилилися в матеріали Teijin, Kanga-lite, adiLITE і adiLITE TWIN перші два від Найк, третій і четвертий від Адідас. Усі вони покликані, порожниною, витиснути в майбутньому натуральні матеріали. Серед основних переваг синтетичної шкіри можна виділити:

  • Надзвичайну легкість (взуття для футзалу 43 розміру виготовлена з їхнім використанням досягає ваги всього в 140 грамів)
  • Міцність (вони на порядок довговічніше натуральних)
  • Невибагливість (вони не вимагають ніякого відходу й мають чудові водовідштовхувальні властивості)            

Але серед величезної кількості пропонованих переваг від використання футзальної взуття, є й підводні камені:

  • Вартість таких високотехнологічних матеріалів як Kanga-lite і adiLITE TWIN на сьогоднішній день порівнянна з натуральною шкірою кенгуру й недоступна більшості аматорів (з подальшим впровадженням на ринок їх вартість буде поменшаються).
  • Технологія, при всіх прикладених зусилля, бюджетах і рекламній підтримці ще «вогкувата», навіть із обліком того що зараз пропонуються матеріали третього покоління.    

шкірозамінник — це штучний матеріал, що зовні імітує натуральну шкіру (ткана основа й покриття). Властивості його суттєво уступають натуральним матеріалам, але основною гідністю є низька вартість при прийнятній якості. Використовується шкірозамінник винятково у взутті бюджетного сегмента. Рекомендувати бампи виготовлені з використанням даного матеріалу можна починаючим гравцям з обмеженим бюджетом.

Adidas SALA - синтетичні матеріалиСинтетичні матеріали — бампи з них, є розумною альтернативою при покупці в  нижньому й середньому ціновому діапазоні. В основному це ткані матеріали й сітки, що володіють низькою вагою й достатньою міцністю при прийнятною ціною.

 

 

 

На що ще варто звернути увагу?

Під час посиленої конкуренції кожної компанії необхідно чимсь виділяться із загальної маси виробників футзальної взуття. Даний стан справ привів до появи великої різноманітності систем і ноу-хау, покликаних за символічну доплату дати Вам перевага над суперниками. Розглянемо найцікавіші з них:

Як вибрати взуття для футзалу? adiTUFF від Адідас – система являє собою накладку з міцного й зносостійкого матеріалу, яка перешкоджає підвищеному зношуванню в області великого пальця, наслідку характерних для футзалу ударів «з носка».

AgION від Адідас – суть системи полягає в спеціальному антибактеріальному покритті внутрішньої підбивки взуття.

Kinetic від Адідас – на даний момент використовується винятково в серії «Predator». Являє собою спеціально сконструйовану устілку з порошкоподібним магнієм і можливістю його вільного пересипання з області носка в район п'яти. Ціль – передача максимального зусилля при ударі. Покликано участити явище - «м'яч ліг на ногу».  

Nike Elastico Finale- Система ElasticoElastico від Найк – особлива будова взуття для футзалу, що надає ефект «улитої ноги». Суттєво підвищує комфорт при грі.

SpinPoint від Найк – вище описана система інтеграції спеціального диска в підошву для більш комфортної гри.

 

 

У даній статті були розглянуті основні аспекти вибору взуття для футзалу. На чому зупинити свій вибір вирішувати тільки Вам, ґрунтуючись на власних перевагах і бюджеті. Удалого Вам вибору.