Історія офіційних м'ячів Чемпіонатів світу з футболу | Усі м'ячі з 1986-го по 2018-й рік

Ми підготували короткий огляд усіх офіційних м'ячів Чемпіонатів миру починаючи з 1986-го року, щоб надати вам можливість простежити еволюцію.

Кожний Чемпіонат миру – ця грандіозну подію, що надихає виробників на розробку нових моделей футбольного екіпірування. З'являються нові бутси, футболки, бейсболки й, мабуть, найголовніший реманент для гри - м'ячі. Ми підготували короткий огляд усіх офіційних м'ячів Чемпіонатів миру починаючи з 1986-го року, щоб надати вам можливість простежити еволюцію футбольних м'ячів.

Усі м'ячі з 1986-го по 2018-й рік

1986-1994: Azteca, Etrusco і Questra

Першими м'ячами в нашій хронологічній добірці є традиційні моделі Azteca, Unico і Questra. Усі ці м'ячі мають однакову конструкцію з невеликими технологічними відмінностями, однак, при цьому кожний з них мають власну унікальну історію. Модель Azteca використовувалася на Чемпіонаті миру 1986-го року в Мексиці. Це був перший футбольний м'яч із поліуретановим покриттям, що робило його стійким до опадів. Крім того, це була перша модель м'яча, корпус якої був виготовлений цілком із синтетичних матеріалів. Його дизайн у значній мірі був навіяний культурою й традиціями країни, що ухвалює, - Мексики, ацтекською архітектурою й розписами, що було відбито в тріадних візерунках на м'ячі.

Модель Azteca використовувалася на Чемпіонаті миру 1986-го року в Мексиці

Через чотири роки, на Чемпіонаті миру 1990 в Італії, ми побачили практично той же самий м'яч із точки зору дизайну й технології. Etrusco став першим м'ячем, у якому був внутрішній шар із чорної поліуретанової піни. Його дизайн відсилає до прадавньої історії країни, що ухвалює, а саме до образотворчого мистецтва етрусків. Голову лева, зображену на цьому м'ячі, також можна було побачити на язичку футбольних бутс Adidas Etrusco, що надавало офіційному екіпіруванню турніру тематичну цілісність.

1990 World Cup in Italy

М'яч Адідас Questra, який був виготовлений до Чемпіонату миру 1994-го року, був дійсно унікальним. Головною відмінністю цієї моделі від попередника Etrusco було те, що м'яч був покритий шаром пінополістиролу. Це зробило його водонепроникним і дозволяло йому здобувати більше прискорення при ударах. На дотик він видався набагато більш м'яким, його було зручніше контролювати, а літав він з неймовірної по тем часам швидкістю. Чемпіонат миру 1994 року проходив у США, тому цей м'яч мав космічне оформлення, що символізувало високошвидкісні ракети й пошук нових зірок, якими активно займалися вчені зі Сполучених Штатів. Такий дизайн офіційного м'яча турніру був присвячений до 25-й річницею місії «Аполлон-11», яка вважається одним найважливіших подій в історії Сполучених Штатів.

М'яч Questra, який був виготовлений до Чемпіонату миру 1994-го року

1998-2006: Tricolore, Fevernova і Teamgeist

Отже, поступово переходимо до більш сучасних варіацій дизайну й колірної гами, що, на мій суб'єктивний погляд, і робить офіційні м'ячі Чемпіонатів миру унікальними й пізнаваними. М'ячі Tricolore активно каталися по полях Франції під час Чемпіонату миру 1998-го року. Логічно, що дизайн цієї моделі був виконаний у національній французької червоно-біло-синьої колірній гамі. Також важливо відзначити, що це був перший різнобарвний офіційний м'яч Чемпіонату миру, при виробництві якого застосовувалася технологія печатки під склом  тонким шаром синтетичної піни.

М'ячі Tricolore активно каталися по полях Франції під час Чемпіонату миру 1998-го року

Далі переходимо до зразка, який, мабуть, є самим знаковим офіційним м'ячем Чемпіонату миру за все часи. Модель Fevernova – офіційний м'яч Чемпіонату миру 2002-го року, що пройшов у Південній Кореї і Японії. Він був виготовлений із внутрішніх шарів більшої товщини, що збільшувало точність його польоту. Крім цього, у ньому також був присутній інноваційний шар синтаксичної піни, що забезпечує більший контроль над траєкторією його руху в повітрі. Багатство азіатської культури надихнуло дизайнерів на створення настільки стильного м'яча, який чи навряд коли-або вийде з моди.

Модель Fevernova – офіційний м'яч Чемпіонату миру 2002-го року

Чемпіонат миру 2006-го року в Німеччині став зоряною годиною моделі Teamgeist. Конструкція м'яча була повністю перероблена з погляду дизайну й технології. Adidas удалося розробити таку конфігурацію, яка мала на увазі меншу кількість швів, що зробило зовнішню оболонку м'яча більш гладкої, додавши їй ідеально круглу форму, забезпечуючи максимальний комфорт при роботі з м'ячем. До створення Teamgeist усі моделі мали відмінності в зовнішній оболонці. технологічна конструкція м'яча Teamgeist допомагає мінімізувати ці недоліки, роблячи поверхню м'яча практично ідеально гладкої. Більш того, Adidas окремо підготувалися до головного матчу турніру, представивши фінальну варіацію Teamgeist, виконану в золотому кольорі.

Чемпіонат миру 2006-го року в Німеччині став зоряною годиною моделі Teamgeist

2010-2018: Jabulani, Brazuca і Telstar

Чемпіонат, що відбувся в 2010-м у ПАР році виявив миру м'яч Jabulani, який викликав резонанс у футбольному світі, завдяки своїм аеродинамічним властивостям. Я дотепер пам'ятаю чудовий гол південноафриканця Шабалала в першій грі турніру проти збірні Мексики! Гул вувузел був настільки потужним, що видалося він здатний зірвати дах стадіону… М'яч цієї моделі був зроблений із застосуванням передової технології, яка повинна була додати йому більш стабільний політ і поліпшений контроль у будь-яких умовах. Крім того, при його виробництві вперше використовувалися 3D-панелі, що дозволило додати м'ячу Jabulani ідеально округлу форму. Дизайн м'яча відбивав спадщину південноафриканської культури, а саме слово Jabulani мовою племені Зулу означає «святкування».

Чемпіонат, що відбувся в 2010-м у ПАР році виявив миру м'яч Jabulani

Офіційним м'ячем Чемпіонату миру в Бразилії став м'яч із назвою, що запам'ятовується, Brazuca. Його 6-панельна конструкція забезпечувала поліпшений контроль, торкання, стабільність і аеродинаміку. Бразильці взяли активну участь у процесі, вибравши назву для офіційного м'яча домашнього турніру шляхом народного голосування, у якому взяло участь більш мільйона аматорів футболу. Brazuca - це неформальний термін, що буквально означає «бразильський» бразильський образ, що і ємко описує, життя. Усі елементи його дизайну персоніфікували Бразилію і її культуру. Загалом, можна було змело затверджувати, що це був найкращий м'яч їх уес, що існували на той час.

Офіційним м'ячем Чемпіонату миру в Бразилії став м'яч із назвою, що запам'ятовується, Brazuca

Останній м'яч у нашому списку - це модель Telstar цього року. Офіційний м'яч чемпіонату миру 2018-го року виготовлений з панелей інноваційної конструкції й має вдосконалене графічне покриття, що підвищує його продуктивність і довговічність. текстурована оболонка забезпечує чудове зчеплення, торкання й аеродинаміку. При виробництві м'яча Telstar був використаний метод термоскріплення, що надає йому стабільність і передбачувану траєкторію при польоті, а також робить його водостійким. Дизайнерів моделі Telstar надихнув перший футбольний м'яч, який був показаний у трансляціях матчів Чемпіонату світу з телебачення в прямому ефірі. Як і його прообраз, цей м'яч також є чорно-білим, щоб його зручніше було розглянути на екрані. Він одержав прізвисько «зірка телебачення», звідси пішло і його офіційна назва - Telstar.

Офіційний м'яч чемпіонату миру 2018-го року виготовлений з панелей інноваційної конструкції

Ми завжди раді будемо допомогти Вам у виборі офіційного оригінального м'яча від Адідас, Найк і інших виробників. Тільки самі нові й актуальні моделі для Вас на 4football.com.ua!